Hur skaffar man ett kreditkort?

En av dom allra vanligaste frågorna som vi får är hur man skaffar ett kreditkort och vilka krav som finns för att bli godkänd av leverantörerna när man är intresserad av att skaffa ett kort. Alla kort har olika krav, men när det kommer till vissa krav så är dom gemensamma för alla kreditkort. Att skaffa ett kreditkort är enkelt - och går att göra genom 4 enkla steg.

Så skaffar du ett kreditkort - steg för steg

  • Välj ett kreditkort som passar dig.
  • Läs på om kreditkortet innan du bestämmer dig.
  • Ansök om kreditkortet genom att legitimera dig.
  • Klar! Du får hem kreditkortet inom 1-3 arbetsdagar.

Populära kreditkort

Remember Flex
Mer information
Bank Norwegian
Mer information

Processen för att skaffa ett kreditkort

1. Identifiera behovet

Red ut varför du är intresserad av att skaffa ett nytt kreditkort. Vill du skaffa det för att se till att alltid ha ekonomiskt utrymme, eller finns det någonting mer bakomliggande som är anledningen? Kommer du resa mycket med kortet, har du krav på specifika försäkringar eller värdesätter du en hög cashback på kortet? Det finns olika kreditkort för samtliga områden - så red ut hur ditt behov ser ut först.

2. Jämför

Se till att jämföra alla kreditkort för att se vilket kort som passar dig bäst. Många kort har olika räntor, krav och fördelar. Vissa kort erbjuder kraftiga rabatter / bonusar på dom köp du gör i butik eller online - medans andra korts största fördel är att dom erbjuder bra försäkringar inför resor eller liknande.

3. Gör din research - och ansök

Se till att du läser på om vilka krav som finns och hur villkoren ser ut för respektive kort. Hur lång är återbetalningstiden och hur snabbt behöver du betala för den kredit du utnyttjar varje månad? Ju mer information du ser till att ta reda på innan du skaffar ett kort - ju nöjdare kund kommer du bli på lång sikt. Kortio är en bra tjänst för att jämföra.

4. Invänta svar

När du ansökt om ditt nya kort så är makten inte längre i dina händer - utan nu är det upp till leverantören av kortet att återkomma till dig med besked. Du kommer att få återkoppling från leverantören av det kreditkort du valt att skaffa inom ett par timmar till något dygn under arbetsdagar. Om du har ansökt på helgen så kommer du att få svar nästkommande arbetsdag.

Bra att veta innan du skaffar ett kreditkort

Hur skaffa kreditkort

Att ansöka om ett kreditkort är som du vet vid det här laget otroligt enkelt - vilket också gör att många personer beställer hem ett nytt kreditkort utan att egentligen göra sin bakgrundskoll på vilka krav som finns, hur återbetalningstiden ser ut eller till vilken ränta du får din kredit. Det finns ett par saker som vi rekommenderar att du har koll på innan du skaffar ett kreditkort. Låt oss börja med din kreditvärdighet - som är någonting av det mest personliga du har knutet till ditt namn, utöver din deklarerade inkomst, brottsregister och personnummer. Din kreditvärdighet baseras på dina deklarerade inkomster, huruvida du är i arbete eller inte och din förmåga att historiskt återbetala skulder. När du skaffar ett kreditkort så skickas det ofta en kreditkoll till Upplysningscentralen (UC) för att säkerställa att du har deklarerade inkomster och förmåga att återbetala i dom fall där du utnyttjar krediten på ditt nya kort. Om du är mån om din kreditvärdighet även framgent så rekommenderar vi att du inte har som vana att skicka allt för många förfrågningar till Upplysningscentralen, utan att du istället håller det ganska avskalat. Ju fler förfrågningar det görs hos UC, ju sämre kreditvärdighet riskerar du att få. För dom allra flesta är detta däremot inget större problem, men för en mindre skara av den svenska befolkningen så är antalet UC ett stort problem för kreditvärdigheten.

Se alltid till att göra din research innan du skaffar ett kreditkort. Skulle det mot förmodan vara så att du beställer ett kort och sedan inte blir nöjd så är det oftast bara att klippa kortet och höra av dig till leverantören utan att du hamnar i en situation där du är kontrakterad - men det kan vara skönt att slippa den kommunikationen. Se därför till att du, innan du skaffar ditt nya kort, gör din research och ser till att du har stenkoll på vilket kort du egentligen borde skaffa. Du sparar dig själv en hel del tid på att göra denna undersökningsprocess innan du ansöker - än om du skulle bestämma dig för att göra det först när du fått hem ditt nya kort.

Kan du inte bestämma dig?

Jämför alla kreditkort för att känna dig trygg innan du väljer!!

Vanliga frågor om att skaffa ett kreditkort första gången

Hur snabbt får man hem det nya kortet?

Du får i regel hem ditt nya kort inom 1-3 arbetsdagar efter att du ansökt om det. Om det tar längre tid än så rekommenderar vi att du kontaktar det företag som du valt att skaffa kortet hos så hjälper dom dig att säkerställa att kortet är skickat och att allt har gått rätt till.

Vilka kort finns det att välja på?

Det finns gott om kort att välja på. Om du aldrig haft ett kreditkort förut kan vi helhjärtat rekommendera dig att skaffa ett kreditkort från Remember Flex som har förhållandevis höga krav - men otroligt bra erbjudanden om du väl blir godkänd.

Är det gratis att skaffa ett kreditkort?

Det är nästan alltid gratis att skaffa ett kreditkort, men vissa leverantörer debiterar en så kallad startavgift eller kortavgift på mellan 100 - 200 kronor som du betalar för att få hem själva kortet. I vissa fall kommer denna summa på första fakturan, i andra fall betalar du det direkt vid ansökan eller direkt när du blivit godkänd. Det finns inga räntefria kreditkort, men det finns gott om kort som erbjuder en låg ränta om du inte betalar krediten i tid.

Vilka krav är det för att skaffa ett kort?

Dom vanligaste kraven för att skaffa ett kort är att du ska ha fyllt 18 år och att du ska ha en inkomst på minst 10.000 kronor per månad vilket motsvarar en årslön på 120.000 kronor. I vissa fall det kan tas upp för diskussion även om du går på CSN, men det är en dialog som du kommer få ta med den leverantör som du valt skaffa kort hos.

Kan man ha flera kort samtidigt?

Ja - du kan ha flera kreditkort samtidigt. Du kan även ha ett kort från en leverantör - för att sedan utöka med ytterligare ett kort från samma leverantör i vissa fall. Det är inte alla som erbjuder extrakort, men andelen som gör det är många.

Kan man kontakta er för att få hjälp?

Vi hjälper hemskt gärna till för att säkerställa att du skaffar rätt kreditkort som passar dig, din vardag och dina rutiner. Känn dig fri att kontakta oss på [email protected] så återkommer vi med det kreditkort som vi tror skulle passa dig bäst att skaffa.