Vad är ett kreditkort?

Frågan vad ett kreditkort är har gått och blivit en av dom vanligaste frågorna vi på Allakreditkort.com får - därför ägnar vi här en stund till att berätta precis vad ett kreditkort är, hur det fungerar, hur fördelarna ser ut och även hur eventuella nackdelar ser ut med att ha ett kreditkort.

Vad är ett kreditkort

Ett kreditkort är ett kort som gör att du som konsument kan handla på kredit, och betala den krediten vid ett senare tillfälle. Ett kreditkort är alltså en tillgång till pengar - det vill säga en kredit - som du inte har vid ett visst tillfälle, men som återbetalas inom allt som oftast mellan 30 - 60 dagar. Kreditkortets funktion är alltså att tillfälligt ge dig ekonomiskt utrymme att handla saker på kredit för att återbetala det spenderade beloppet vid ett senare tillfälle. I slutet av varje månad får man i regel en faktura som avser det belopp man spenderat under den gångna månaden, för att ersätta kreditkortsföretaget med motsvarande medel. Om man inte sköter sina återbetalning med sitt kreditkort, eller kort och gott bara avvaktar med att betala in sin kredit, så utgår en ränta från kreditkortsföretaget. Detta gäller även om man aktivt, i samarbete med företaget, väljer att avbetala sin skuld / kredit under en längre tid. Det vanligaste inom avbetalning av krediter är att man betalar en viss summa varje månad - och hos dom flesta kreditkortsföretag så kan du enkelt följa din kredit direkt i din mobiltelefon genom en smidig applikation. Det finns dessutom gott om kreditkort som är gratis sett till både kostnaden för att skaffa ett kreditkort, men också sett till årsavgifter.

Läs även: Hur skaffar man ett kreditkort?

Kreditkort som vi rekommenderar

kreditkort utan jobb

Bank Norwegian kreditkort

  • Kredit på upp till 100.000 kronor.
  • 0 kr årsavgift.
  • Räntefria köp i 45 dagar.
  • 19,99% kreditränta.

Dom största fördelarna med ett kreditkort

  1. Du kan vara säker att du alltid har kapital att handla med, oavsett om det gäller resor, kläder, onlineshopping eller bara ett besök i mataffären.
  2. Du erbjuds reseförsäkringar, smidiga avbetalningsplaner och är aldrig mer än ett telefonsamtal bort från din kontaktperson hos kreditkortsföretaget.
  3. Du kan anpassa ditt kreditkort efter ditt primära ändamål med att skaffa ett kreditkort - bland annat finns det matkort, bensinkort och resekort.

Sammanfattningsvis om fördelar med att skaffa ett kreditkort - du får alltså inte bara en kredit som du kan spendera fritt under varje månad, utan du får även tillgång till flertalet försäkringar, erbjuds cashback om du skaffar ett cashback kort, erbjuds billigare bensin om du skaffar ett bensinkort och billigare mat om du skaffar ett matkort. Det finns alltså flera olika typer av varianter av kreditkort - och fördelarna är många.

Dom största nackdelarna med ett kreditkort

  1. Du kan hamna i en negativ spiral där du spenderar mer pengar än du har möjlighet att återbetala.
  2. Du kan hamna i en sits där du blir sen med din betalning, varpå kreditkortsföretaget debiterar sin ränta på din månatliga betalning.
  3. Du får ofta en kreditkoll hos Upplysningscentralen när du skaffar ett kreditkort, för att kreditkortsföretaget ska kunna undersöka din återbetalningsförmåga.

Sammanfattningsvis om nackdelar med att skaffa ett kreditkort - om du har en historik med att ha svårt att återbetala pengar eller inte vill belasta ditt register av kreditupplysningar så borde du avstå från att skaffa ett kreditkort. Om du däremot inte har några problem med återbetalningar sedan tidigare, eller har någonting emot en kreditkoll, så är det inga problem för dig att skaffa ett kort.

Om du är intresserad av att skaffa ett kreditkort, oavsett vilket ändamål du har, så rekommenderar vi starkt att du jämför alla kreditkort först för att säkerställa att du skaffar rätt kort - nu när du vet vad ett kreditkort är.